Taller d’Orquestra Barroca per a joves

Ensenyar compartint escenari

Aquest projecte neix com a part del treball d’investigació de final de màster del Guillem, violinista del Conjunt Atria.

Amb l’objectiu de compartir la manera d’entendre la música que hem anat forjant amb el Conjunt Atria durant aquests anys, de transmetre la nostra passió per la música antiga i per la música de cambra, i la nostra experiència com a estudiants i com a conjunt, hem creat aquest projecte de col·laboració per a Escoles de Música.

Des d’Atria hem procurat ser fidels i actius en relació al nostre adn com a grup, a la nostra actitud davant la música. Ho hem fet a cada concert i en els cursos de música per a amateurs, apropant-nos a tots aquells amb ganes d’aprendre i disfrutar amb la música.

Arribats a aquest punt estem molt engrescats amb el pas que suposa aquest nou projcte, posar el nostra granet de sorra en l’educació a les Escoles de Música i, per tant, en les futures generacions de músics.

Aquesta iniciativa proposa un treball intensiu durant un cap de setmana on el Conjunt Atria col·laborarà amb l’orquestra d’una escola de música com a caps de secció. Durant els dies de treball s’insistirà en la importància de compartir la música entre els companys però també amb el públic, de disfrutar fent el que fem i de crear una experiència única cada cop que es surt a l’escenari.

El modelatge o imitació és un recurs pedagògic molt efectiu i utilitzat en música, on l’alumne té l’oportunitat de trobar la seva pròpia manera d’obtenir un resultat sonor o motriu. En el nostre cas, basant-nos en les nostres experiències personals, la nostra aposta és aplicar aquest recurs sobre l’escenari ja que és on la feina feta pren sentit i on cadascú pot donar el millor de sí mateix. No és tracta d’una imitació d’elements tècnics, sinó més aviat de crear un ambient enèrgic i entusiasta per tal de gaudir junts del treball fet, aconseguir el millor resultat possible i poder comunicar-nos amb el públic.

Durant els dies de treball, i amb els objectius que ens proposem, a part de treballar junts i per seccions les obres a presentar en el concert final, durem a terme vàries activitats per potenciar la creativitat individual així com la unitat i la flexibilitat del grup per tal de potenciar la connexió entre els músics i provocar així una experiència el més positiva i enriquidora possible.

Les Escoles de Música, Conservatoris o altres centres que estiguin interessats en el projecte, ens poden contactar a: conjuntatria@gmail.com